multiblog.hu család tagja

Ennivaló.hu

Nem tudod, mit egyél ma? Találd meg a recepted!

Ennivaló.hu

Nem tudod, mit egyél ma? Találd meg a recepted!

Ennivaló.hu

Nem tudod mit egyél ma? Találd meg a recepted.

Aki ma a google főoldalán jár, mosolygó gombócokat lát, amelyek éppen falafelek, ha nem tudtad volna eddig.

De mi is az a falafel?

falafel hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered.
Mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.

Általános nézet szerint a falafelt először Egyiptomban készítettek. Ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják, a vallási böjtök miatt. A böjtök idején az egyiptomi koptok a húsételek helyettesítésére használták a lóbabból készült ételt, a vegetáriánus étrendben pedig ma is komoly szerepe van.

A fő összetevő általában a csicseriborsó, de előfordul, hogy sárgaborsót, szójababot, lóbabot vagy ezek keverékét használják. A csicseriborsót nem főzik ki, hanem hosszú időre beáztatják. Hagymával és fokhagymával együtt ledarálják, golyókat formáznak belőle, majd bő olajban kisütik. Zöldségekkel szolgálják fel, általában pitában. Fűszerezéséhez előszeretettel használnak római köményt és koriandert.

Itt egy jó kis recept is ha kipróbálnád:

Szavazz! Szavazz! Szavazz!

Te tudtad mi a falafel?
  • Add le a szavazatod ...

Kövessetek minket a facebookon is!


Kategóriák

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!