A multiblog.hu család tagja

Ennivaló.hu

Nem tudod, mit egyél ma? Találd meg a recepted!

Ennivaló.hu

Nem tudod, mit egyél ma? Találd meg a recepted!

Ennivaló.hu

Nem tudod mit egyél ma? Találd meg a recepted.

Na most mielőtt végképp leáldoz a sárgabarack szezon (illetve mielőtt végképp elfelejtem a blog.hu-s jelszavamat) úgy gondoltam gyorsan berobbanok ide, és megfőzetem veletek ezt a levest, mert addig nem lehet meghalni se meg úgy egyáltalán semmit mielőtt az ember ezt meg ne kóstolta volna.

Hozzávalók:

1/2 kg sárgabarack

4 evőkanál cukor

5 dkg vaj

1 kis tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

1 csomag vaníliáscukor

1 kávéskanál fahéj

A barackoknak érdemes először nekiesni. Az a lényeg hogy forrázzuk le mint a kismalac a farkast mert akkor (csakúgy mint a farkasnak a mesében) klasszul lejön a bőre és szépen meg lehet hámozgatni. A magokat is vegyük ki belőlük és helyezzük őket várakozó álláspontra ameddig karamellizálunk!

Vegyük elő a lábast és kezdjük el olvasztani a vajacskát. Halmozzuk az olvadt vajra a cukkert és addig kevergessük még szépen meg nem barnul. Ne égessük oda, nem hajt a tatár, takaréklángon is megvan a dolog 5-7 perc alatt. Ez volna a karamellizálás. Nehéz volt? (Nem.)

Biztos már kitaláltátok hogy most jönnek az illatos barackok, mert meg szeretnének fürdeni a karamellben, és ugye ezt a világért sem tagadnánk meg tőlük?

Jájj milyen szép ez. 🙂 A cukormennyiség a karamellben attól is függ mennyire édes a barackunk. A félérett keményekhez több, még a lédús érettekhez kevesebb cukor dukál.

Na, ha ez is megvan, akkor a nehezén már szinte túl is vagyunk. (Mondtam én hogy ezen a blogon rövidek a receptek. 🙂 )

Öntsük fel kb. 12 deci vízzel és fűszerezzük vaníliáscukorral és fahéjjal. Aztán részünkről a fáklyás menet, mert már csak várni kell.

Miután felforrt, 5 perc rotyogtatás után félre is húzhatjuk a tűzről, és jöhet a botmixer vagy kinek milyen turmixszerűsége van otthon. Ezzel összepépeljük és visszatesszük a tűzre.

Csináljuk meg a kulimászt, ami a levest krémesíti. Ehhez a keményítőt feloldjuk 2-3 evőkanál vízben majd a tejföllel csomómentesre keverjük. Apránként kimerünk hozzá egy kis levest a fazékból és amikor jó folyós már az állaga, akkor belecsurgatjuk a habarást (mert ennek az a neve hivatalosan) a levesbe és jó alaposan elkeverjük.

A habarással együtt még maradhat a tűzön újraforrástól számított 5 percig, majd megkezdődhet a hűtési procedúra. Először a mosogatóban hidegvízben, aztán a hűtőszekrényben. Így lesz ez a finomság kánikulakompatibilis.

Figyelem, ha tejszínhabbal esszük nem túl diétás, de annál finomabb! 🙂

 

Forrás: kockasterito

Adatvédelmi szabályzat